Route

Hieronder volgt een beschrijving van de bijzonderheden die u onderweg tegen komt.

Het voormalige Post- en Telegraafkantoor
Voordat in 1880-1881 het Post-en Telegraafkantoor werd gebouwd, was op deze plaats de Waag. Het gebouw is in neorenaissancestijl ontworpen door Rijksbouwmeester C.H. Peters

Het Spanjaarsgat
Het Spanjaardsgat symboliseert het gat dat de Spanjaarden in hun verdediging lieten vallen in 1590. Schipper Adriaen Van Bergen zou hier een aantal soldaten de stad in hebben gesmokkeld om de Spanjaarden te verdrijven. In werkelijkheid is dit ergens anders gebeurd. Van Bergen heeft met zijn turfschip verder gevaren naar de waterpoort van het Kasteel van Breda. Dit is waar nu de Academiesingel is.

Het Kasteel van Breda
De hertog van Brabant verkocht Breda in 1350 aan Hollandse edelman Jan van Polanen. In de loop der tijd kwam het kasteel in handen van de familie van Oranje-Nassau, met Willem van Oranje als zijn beroemdste bewoner. In de 18e eeuw deed het kasteel van Breda dienst als kazerne en militair hospitaal. Koning Willem 1 stelde in 1826 het kasteel van Breda ter beschikking aan de Nederlandse Defensie Academie(NLDA) voorheen Koninklijke Militaire Academie(KMA). Het kasteel is tot op heden in gebruik door NLDA.

Kunstwerk 'De vuurtoren'
De vuurtoren is een ontwerp van Aldo Rossi (1931-1997) en is in 1992 in de Singel geplaatst.

De Poort van Breda
De Poort van Breda is een appartementencomplex bij het Valkenbergpark. Dit in 2000 gereed gekomen complex is van de hand van de Belgische architect Charles Vandenhove. In 2001 koos de Bredase bevolking het gebouw met overgrote meerderheid uit als winnaar van de Architectuurprijs Breda 2001.

De Koepelgevangenis 'De Boschpoort'
De Koepelgevangenis voorheen penitentiaire inrichting De Boschpoort en is in de periode 1882-1886 gebouwd en ontworpen door de Rijksarchitect J.F. Metzelaar. Door de koepelstructuur kunnen de bewaarders vanuit het midden alle galerijen met de 200 cellen overzien. In Arnhem en Haarlem zijn identieke koepelgevangenissen gebouwd.

Het gebouw van het Florijn College
Het vroegere Ignatius ziekenhuis. Het gebouw is opgeleverd in 1923. Het voorgebouw werd in de jaren negentig gerenoveerd en daarachter werden nieuwe vleugels gebouwd.

Het Chassé Park
Het Chassé Park is een nieuwe woonwijk, in de binnenstad van Breda. Het ligt op het voormalige kazerneterrein. Het Chassé Park heeft de opzet van een campus. Het project heeft in het jaar 2000 de status landelijk voorbeeldproject gekregen, Als voorbeeld voor het thema ‘levende parken en pleinen’

De (voormalige) watertoren
De watertoren is in 1893 gebouwd naar een ontwerp van de Rotterdamse ingenieur J. Schotel. Het maakte deel uit van het in die tijd aangelegde gemeentelijke waterleidingnet. Doordat er in de loop der jaren in Breda steeds meer gebouwen verrezen die hoger waren dan de watertoren, kon deze niet meer voor voldoende overdruk zorgen. In 1976 verloor de watertoren zijn oorspronkelijke functie.